5 lépés kisgyerekes pároknak, a TÉNYLEG boldog Karácsonyhoz

 

 

freestocks-org-pwrpcm6hedy-unsplash.jpg

Végre lesz idő egymásra

 

Úgy várja minden kisgyerekes pár az év végét, mint a megváltást: végre lesz időnk egymásra, együtt leszünk és bepótoljuk mindazt, amire évközben nem jutott idő... így képzeljük.

Azonban sokak számára a valóság óriási csalódás. Amikor az áhított nyugalom helyett feszültséggel, rohanással, kötelező feladatokkal kell szembenéznünk, nem sok lehetőség kínálkozik a meghitt pillanatok megélésére. Sokkal inkább tűnik mindenki inkább egy időzített bombának.

De ennek nem kell így lennie, még akkor sem ha 1-2- netán 3 kisgyereknyi kihívást is kapunk a boldog karácsony megteremtésére. 2 gyermekes anyukaként bevált recepthez folyamodom. 

 

5 legfontosabb lépés

 

Ami garantálja, hogy a Karácsony ne a megfelelésről és az őrült rohanásról szóljon.

 

1. Előkészületek

Mik azok a dolgok, amiktől ünnep számunkra az ünnep? Kérdezzük meg egymástól.  Mitől ünnep a férfi számára a Karácsony? A közös csillagszórózástól? Az éjféli misétől? A nagyiféle méteres kalácstól? És a nőnek? Egy ráérős fürdőtől? A karácsonyi fűszeres kávétól? Egy jól megválasztott ajándéktól? Na és a gyerekeknek, mi a fontos? Szenteste fent lehetnek 10-ig hogy játszhassanak az új játékokkal? Lehet vacsi előtt is kérni a desszertből? Pizsinap egész nap? - Ha megkaptuk a válaszokat, már pontosan tudjuk, hogy mi a fontos a menetrendet illetően. Eszerint döntsünk a programokról is. Ne az legyen a fontos, amit mások elvárnak tőlünk, hanem az, ami a kiscsaládnak a legjobb!

2. Igények kifejezése

Minden emberi kapcsolatban elképesztő minőségi javulást tudunk elérni, ha az igényeink kifejezésére és pontos átadására koncentrálunk ahelyett, hogy a másik kitalálja mire van szükségünk. Fogalmazzuk meg pontosan, milyen típusú segítségre, támogatásra vágyunk az ünnepnapokon. Beszéljük meg, kinek mi a feladata. Ki főz, ki takarít, ki díszíti a fát, és ne feledkezzünk el az időpontokról sem. Ne várjuk el, hogy gyerekeink, családtagjaink vagy párunk gondolatolvasó legyen, mert ez a hozzáállás rengeteg stressz és konfliktus forrása lehet.

3. Tükör

Adjuk meg szeretteinknek, amire vágynak. Adjuk nekik azokat a gesztusokat, amire mi magunk is vágyunk. Ha ölelésre, érintésre, gyöngédségre, kellemes beszélgetésre vágyunk, kezdjük el először mi adni. A szeretet ünnepe az odafigyelésről szól, a pillanatokról, amikor a legjobb önmagunk vagyunk kapcsolatainkban. Ne feledjük ezt el, legyen a szívünkben ez a hozzáállás a dísz. Ez a trükk varázslat módjára hat az emberekre: befektetett energiánk beindítja az odafigyelés körforgását.

4. Tökéletlenség

Fogadjuk el, hogy lesznek hibák. A sült odakap, a sütemény véletlen sót kap cukor helyett, a gyerek leveri a szószos tálat, a vadiúj égősor hibás, a szaloncukorra nincs kampó, valaki-valamit elfelejt hozni/vinni/venni/adni. Sebaj. Ezek mind-mind apróságok, ahhoz képest, amekkora érték egy meghitt karácsonyunk.

5. Játékosság

A mai modern világ hasznos embereket nevel. Sokkal jobb volna, ha a boldog és önfeledt ember lenne inkább az követendő példa. Éppen ezért a legtöbb felnőtt elfelejt játszani, mert a játék semmi másról nem szól, csak a vígan eltöltött percekről, amikor az ember leteszi búját-baját és átadja magát az örömnek. Legalább Karácsonykor vegyük elő néhány órára gyermeki énünket, építsünk együtt vonatpályát, vagy bunkert, társasozzunk, kártyázzunk, merüljünk bele egy olyan tevékenységbe, ami pusztán a jókedvet szolgálja.

Próbáld ki ezt az 5 lépést, és garantálom, hogy a Karácsony meghitt és stresszmentes lesz.

süti beállítások módosítása