4 tudatos lépés a lemondásmentes élet megteremtéséért

touann-gatouillat-vergos-nnmclx_eor4-unsplash.jpg

A felnőtt léthez - főleg ha már családos életet élünk - a többség szerint hozzá tartoznak a  kompromisszumok és a lemondások. Ilyenkor már nem mi vagyunk a legfontosabbak az életünkben, hanem a család, azon belül is a gyerekek.

 

Nem értek egyet  ezzel a gondolkodásmóddal, több okból sem.

 

Sosem érdemes elfogadni semmit, csak mert a többség igaznak gondolja. Jó megvizsgálni az életünk szempontjából fontos kérdéseket.

Számomra az élet csakis úgy tud teljes lenni, ha a párkapcsolatom hosszútávon szerelmes, a gyermekeimmel harmonikus a viszonyom, foglalkozom önmagammal (külső és belső egészségemmel egyaránt!), az anyagi helyzetem a karrieremmel összhangban folyamatosan fejlődik, a barátaimra és a hobbijaimra jut időm...

Az élet nem szakaszokból áll, ahol hol én vagyok a fontos, hol a párkapcsolat, hol pedig a család. A teljesség az teljesség. Mindig erre törekszem, mert úgy tapasztalom hogy az emberek boldogtalanságának, elégedetlenségének, sikertelenségérzeteinek legfőbb oka a lemondásokkal kapcsolatos tévképzeteikben gyökeredzik. 

 

A leggyakoribb tévképzetek

 

  • A lemondások szükségszerűek, a felelősség hozza őket magával.
  • A tűréshatárunkat fejleszteni kell!
  • Nincs élethosszig-tartó szerelem, pár év alatt minden szerelem elmúlik.
  • A jó kapcsolat kompromisszumokon alapul.
  • A gyerek az első, és nem mi önmagunk számára. 
  • Önzés magunkat sorolni az első helyre családon belül.
  • Nem lehetséges egyensúlyi állapotot találni az életterületeink közt, valami mindig háttérbe szorul...

 

A Goodwill Projectben a minap arról beszélgettünk, hogy kinek mit jelent a lemondásmentes élet. Konszenzus született a kérdésben, pedig nagyon sok véleményt írtak a tagok: Definíció szerint egy olyan életet jelent, amelyben harmonikusan, hiányérzet nélkül tudunk működni, igényeink, határaink és céljaink összhangban- és tiszteletben tartásával. A definícióból következik, hogy szükséges némi tudatosság is a kivitelezéshez.

 

Ha Te is azok közé tartozol, aki kíváncsi rá, hogyan lehet a kevés idő, sok feladat és kötelesség mellett rálépni a fenntartható boldogság útjára, ismerd meg a lemondásmentes életet teremtő út 4 legfontosabb lépését. 

 tom-van-hoogstraten-8zwmllbhus0-unsplash.jpg

4 lépés a lemondásmentes életért

 

1. IGÉNYEK - Mik a fizikai, érzelmi, szellemi igényeid? Mikor érzed teljesnek az életed? Hogyan szeretnéd ha működne a párkapcsolatod? Elégedett vagy a munkáddal? Ha nem, hogy volnál az? Mire és mennyi időt szeretnél szánni az életedben? Mi számodra az énidő? Mennyire van szükséged belőle? - Határozd meg minél részletesebben, milyen az ideális hétköznapi élet számodra.

Példa: akkor lennék jelen pillanatban a legboldogabb, ha a házasságomban több intimitás lenne, és jobban meg tudnám élni férfi/női minőségemet, mert jelenleg inkább csak az anya/apa tud érvényre jutni.

2. HATÁROK MEGHÚZÁSA. Aki egészséges énhatárokkal rendelkezik, az szereti és tiszteli magát. Nem csinálsz olyan dolgokat, amik rossz érzéssel töltenek el. Tisztában vagy önmagaddal, a terveiddel, céljaiddal, s arról nem térít el más akarata. Más szükségletét nem helyezed a sajátod fölé. Tudsz nemet mondani. Az hogy mit gondolsz magadról, nem befolyásolja mások (negatív) véleménye. Nem veszed magadra más emberek terheit, életét. Beszélsz az érzéseidről a hozzád közel állóknak, annak érdekében, hogy jobban megértsenek. - Vizsgáld meg, hogy az énhatáraid erősek e vagy sem? Ha gyengének értékeled őket, szükség lesz a megerősítésükre. Ha nem foglalkozol a határaiddal rengeteg energiád megy majd el más emberek boldoggá tételére.

Példa: Elmondom a férjemnek, hogy újra vágyom a közelségére és mindent meg fogok tenni annak érdekében hogy egymásra-találjunk, még akkor is, ha sokkal kevesebb a lehetőségünk mint rég. Nemet mondok anyámmal az esti telefonbeszélgetésekre, ilyenkor inkább a férjemre koncentrálok. Nem érdekel, hogy Jucika szerint nem kellene sminkelnem GYES-en, számomra a nőiességemhez hozzátartozik. Az energiavámpír Jucikával való kapcsolattartás helyett inkább tornázom otthon, hiszen a sport mindig is fontos része volt az életemnek, jót fog tenni ha visszahozom. 

3. ERŐFORRÁSOK. Mik azok a csodálatos képességeid (külső- s belső egyaránt), amik támogatnak a sikereidben? S mik azok, melyek kifejlesztésére vágysz? A meglévő erőforrásaink ismerete és a fejlődési utunk kijelölése lesz a kötőanyag a lemondásmentes életünk felépítése során.

Példa: Meglévő erőforrásom: A gyönyörű hajam, és szép bőröm. A kommunikációs képességem. A kitartásom. Fejlesztendő erőforrásom: Energiaszint, Sportos testalkat.

4. STRATÉGIA. Ha az erőforrásaink kötőanyagnak számítanak, a stratégia lesz a tégla. Ha ismerjük az igényeinket, a határainkat és felmértük az erőforrásainkat már csak a stratégia felépítése maradt hátra. A stratégia nem egy kitűzött cél, hanem a célhoz vezető út. 

Példa: Írok egy heti tervet a megelőző 3 pont alapján. A terv lépéseit betartom, minden egyes napon míg el nem érem a célt: az újbóli közelséget a férjemmel. Tudom, hogy lépések nélkül nincs értelme listákat írnom, a változás a cselekvés által lesz valóság!

dineslav-roydev-immqhdwkbsq-unsplash_1.jpg

Választás szabadsága

 

Szerencsére az, hogy ki hogyan vezeti az életét és miben látja a boldogulása lehetőségét: egyéni döntés kérdése. Szeretném ha egyre többen lennénk akik megkérdőjelezik a "bevált" és sokszor vakon követett sémákat és rátalálnánk arra az útra, ami NEKÜNK a legjobb. 

Arra biztatnálak, hogy nem szűnő lelkesedéssel törekedj rá, hogy találkozz igazi önmagaddal és megteremtsd azt az életet, amiben fenntartható - és nem csak 1-1 pillanatra szóló - boldogságot tudsz elérni.

süti beállítások módosítása