Anyaként ép elmével kibírni: Ne hagyd hogy legyűrjön a karanténdepi!

 abbie-bernet-y8oppvo_5mu-unsplash.jpg

Erre vágytunk elméletben

 

Legyen együtt a család. Több tartalmas idő. Ne kelljen rohanni, menni sehova. Csak legyünk szeretetben együtt.

Most megkaptuk egyik pillanatról a másikra. De az öröm nem felhőtlen. Mintha újra gyesen lennénk - vissza a start mezőre -  csak kiskapuk nélkül. Nincs császkálás meg fagyizás, játszótér meg haverkodás, kóválygás a boltban, kiflicsücsköt rágva, kacsázás a Duna partján, kergetőzés a cimbikkel, bringázás a naplementében, állatkertezés, játszóházban fárasztás.

De nincs magányos 10 perc sem, vagy ha van: megfizeted az árát: leesik, eltörik, kiborul, szétreped, eltűnik MINDEN míg nyugodtan mersz lenni, például a wc-n (mert máshol úgy se tudnál). Ez egy ideig vicces, aztán már nem annyira. Mint egy soha meg nem álló gép: pörögsz, mert pörögnöd kell, és mivel még nem találták fel az öntöltős embereket, mindez következménnyel jár...

A karantén 612. napján már nem azon gondolkozol hogy kimész e este énekelni az egészségügyi dolgozók iránti tiszteletből, hanem hogy keresel egyet, aki helyett inkább mész gályázni, csak jöjjön ő annapetigergőzni, wcpapírból húsvéti tojást tákolni, karantén kenyeret sütni, 16X kitakarítani egy nap, szétválasztani a veszekedő (és folyton unatkozó) tesókat, unalom-enni végtelenségig. Legalább megnyugodna a lelkiismereted, hiszen kb minden élő jógát kihagytál, amit terveztél, mert már NINCS FELHAJTÓERŐD.

 jen-theodore-psgmank36lq-unsplash.jpg

Téged is elért a karanténdepi?

 

Ha egyedülálló vagy, talán megéled hogy felszálltál egy hullámvasútra, ami rohadt gyors és sosem áll le. Így nap végére úgy vagy vele, ha már ennyi citrommal kínált az élet, adhatna hozzá több vodkát is... Ezen is gyakran elmerengesz: vajon mikortól gáz a napi 1 pohárka bármit meginni levezetésnek?

Ha párkapcsolatban élsz mindez kiegészül +1 fővel, akit el kell tudni viselni. Ahogy a napok száma nő, fordított arányosan csökken a türelmed a +1 fő irányába. Asszertív kommunikáció? Hát persze. Vegyen csöndesebben levegőt és néha vegye észre hogy mivel könnyíthetné a helyzetet...

Mire mindezeket végiggondolod jön a sokk: URAMISTEN, ez nem Te vagy. Mitől banyásodtál el? Miért nem élvezed az együtt töltött időt? Mitől merültél ki ennyire lelkileg és fizikálisan? Hova tűnt a türelmed? Vajon gond van Veled? 

Gond az egyáltalán nincs Veled, ezt szögezzük le. Gond azzal van, ha ez így marad, mert nem teszel ellene semmit. Az új helyzetben a legtöbben nem jól fókuszálják az energiáikat és gyakorlatilag padlógázzal haladnak a TELJES testi-lelki kimerültség irányába. 

kinga-cichewicz-oytyxclrpau-unsplash.jpg

Mik a lehetőségeid anyaként az ép elméd megőrzésére?

 

A Goodwill Project csoportban induló programjaimon pontosan arra tanítom a nőket, hogy hogyan és HONNAN tudnak energiát nyerni a karantén időszakában, hogy újra jól érezzék magukat a bőrükben!

Megosztok Veled 3 egyszerű lépést, amit ha megteszel, azonnal érezni fogod a pozitív változást a hangulatodban: 

1. 0 PÁNIKHÍR

 

Hagyd abba a hírolvasást. Az ember attól érzi magát rosszul, ha a környezetét nem képes kontrollálni.  Mennél inkább olyan körülményekre fordítod a figyelmedet, amikre nincs hatásod (vírus terjedése, lefolyása, gazdasági lenyomata), annál inkább kétségbeeshetsz. A szorongást csak fokozzák ezek a hírek, hasznosnak semmiképpen sem mondhatjuk. Gondold végig logikusan: mi a hasznod belőle, ha egy nap elolvasol 30 hírt a koronavírusról, összeesküvéselméletről, halálozási adatokról, más ország jelen idejű állapotairól? 

 

2. FIGYELJ ARRA, AMIRE HATÁSSAL VAGY

 

Akkor tudsz virágozni a jelen helyzetben is, ha arra figyelsz, amire hatással tudsz lenni. Mire gondolok? A napirendre, az otthoni programokra, a saját elfoglaltságaidra, az együtt töltött időre, az online kávézásokra, az élményekre, a munkád végzésére, a munkakeresésedre, a kerted rendezésére, az otthonod rendbetételére, az ételre amit elkészítesz, elfogyasztasz, a testmozgásodra, a hobbidra...stb. Nézd meg és gyűjtsd össze  mi mindenre tudsz hatással lenni az életedben és foglalkozz KIZÁRÓLAG azokkal a dolgokkal.

 

3. KARANT(ÉN)IDŐ

 

Sokan azt gondolják - hibásan - hogy nincs itt az ideje önmagukkal foglalkozni. Ha ez a gondolkodás jó lenne, nem lógna földig 3 hét után a legtöbb anya nyelve... Szóval váltsunk nézőpontot! Figyelned kell magadra, mert ha Te lemerülsz, ki az úristen fogja a családi harmóniát megteremteni? Ki fog energiát adni a gyerekeknek? Ki lesz helyetted türelmes és kedves? Na ugye.

Szóval a feladat: Gondold át tudatosan, hogy mi az, ami feltölt Téged. A gyerekek altatása után egy hangulatos, ráérős fürdő, mécsesekkel kirakott káddal, egy jó könyvvel? Ha felkelsz egy órával hamarabb mint a család és nyugodtan megiszod a kávédat miközben figyeled a természet ébredését? A délutáni alvásidőben festés? - határozd meg mi az MINDEN EGYES NAPON ami Téged feltölt és még akkor is iktasd be, ha szinte lehetetlennek tűnik. Inkább csináld meg éjjel, minthogy elmaradjon!

Próbáld ki ezt a 3 tanácsot és meglátod, elindul felfelé a hangulatod és emelkedni fog  az energiaszinted is!

 

Ha szeretnél a következő 30 napos karantén-ép-elmével programról több információt, itt tudsz tájékozódni: 30 NAPOS ONLINE WORKSHOP

süti beállítások módosítása