Arccal az álmaid felé ~ 2. rész 4 önszabotáló gondolat, amiket ha legyőzöl, elindulsz a siker útján

 

anthony-tran-irbhr8jpmgw-unsplash.jpg

(A cikksorozat első részében, arról írtam, hogy honnan tudsz bátorságot meríteni, álmaid megvalósításához és ahhoz, hogy önmagadként működj. Ha szeretnéd elolvasni, itt találod.)

Ha minden ember olyan sikeres lenne a teremtő gondolatok áramoltatásában, mint az önszabotázsban, akkor a világ egy akadálymentes, nyitott, sikerorientált, boldog hely lenne. De nem az. Így a legbátrabbaké a feladat, hogy ezen változtassanak és példát mutassanak. Például a tiéd!

 

A Macskafogó című mesefilm végén van egy jelenet, amelyben megérkezik az egerek által épített kutya, amely bekapja az egoista, rosszindulatú, mások életét megkeserítő macskákat, majd kiköpve őket, mind kedves, békés, jóindulatú és szeretettel teli jámbor cicává változik.  Nagy találmány lenne egy ilyen ego-mentesítő szerkezet, ám amíg senki nem találja fel, marad az önmunka. Merthogy tényleg minden ezen múlik.

 

Az elmúlt évek során nagyon sok olyan ügyféllel találkoztam, akik érezték magukban a hívást a saját álmaik megvalósítására, azonban az önszabotáló gondolataik évekre konzerválták ezeket az álmokat. Az önszabotázs oka külön tartalmat érdemel, így most erre nem szeretnék pontosan kitérni, hogy hogyan is alakul ki és miért ragadunk benne. A lényeg, hogy hogyan törjünk ki a saját magunk állította falak közül (önismereti munkával) és melyek azok a leggyakoribb gátló gondolatok, amelyeket csomolungmai magasságokig emelkedő akadályokként állítunk a saját sikerünk útjába.

estee-janssens-rarh8b7n-fw-unsplash.jpg

  1. Nekem ez úgysem sikerül – Persze, neked pont nem. Pedig előtted már olyan sok embernek sikerült. De neked pont nem fog… Tudom, tudom, a Katinak könnyebb, mert neki a Laci a férje és az egy arany ember. Mármint szó szerint… Sok a pénze, így megvan a hátország. Ja, hogy a Juci viszont egyedül maradt a gyerekkel, mégis vállakozást épít? Áh, tudom, mert ő meg szerencsés, így született. Az orvos is megmondta, amikor világrajött: ez egy szerencsés ember lesz. Márpedig a doki tudja, ő mégiscsak orvos, igaza is lett. Mindig van kifogás, hogy más miért ügyesebb, sikeresebb, szerencsésebb. De sosem tudhatod, egy-egy sikertörténet mögött mennyi vér és verejték, könny és fájdalom van. A lényeg a cselekvés. A siker ugyanis nem pénz és nem szerencsés csillagzat kérdése. A sikernek egyetlen feltétele van: hiszel-e magadban annyira, hogy önszabotázs helyett, elkezdj cselekedni.

 

  1. Mások már megvalósították előttem az ötletem – …mondta Steve Jobs ránézve egy Microsoft plakátra és maradt a kis technikusi állásánál az Atari cégnél. Ja, hogy mégsem?! Ne félj attól, hogy valaki már megcsinálta azt, ami a te álmod is. Hisz mindenki egyedi, így a te terméked, szolgáltatásod, vállalkozásod garantáltan más lesz, mint a konkurencia. A lényeg, hogy szívvel csináld, amit csinálsz, higgy benne és persze ne legyen büdös a munka. Arról nem beszélve, hogy konkurencia-figyeléssel felmérheted, hogy igény van arra, amit szeretnél és még abban is előnyhöz jutsz, hogy olyan pluszt tegyél hozzá, amivel garantáltan más leszel, mint a többiek. Egy jó piaci versenynél pedig kevés motiválóbb dolog létezik.

 

  1. Jó az ötletem? Meg fogok tudni élni belőle? – Ha olyan területhez nyúlsz, amiben kevés a piaci tapasztalat, fontos, hogy végezz elöljáróban piackutatást. Legyen pénzügyi és üzleti terved, hogy fel tudj készülni minden eshetőségre. Mint mindenben, itt is fontos a tudatos tervezés.

 

  1. Mikor mondjak fel? – Ne túl korán, ne túl későn. Rá kell érezned arra a pontra, amikor már fixen megálmodtál és kitaláltál mindent, amikor még hajt a kezdeti lendület és pont azelőtt, hogy hagynád eluralkodni a félelmeidet. Ezzel tétet adsz a dolognak, hiszen minél inkább érzed egy döntés súlyát, annál motiváltabbá vélsz a cél elérésében. Úgyhogy ne habozz, cselekedj!

 

Összegzésképp, ha épp az álmaid megvalósítása előtt állsz, természetes, hogy félsz. A változás sosem könnyű, de annál kifizetődőbb. Mindenki, aki valami újba vágja fejszéjét kockáztat. Emberi mivoltunkból adódóan pedig szeretjük biztosra tudni a dolgokat. Ezek még az őskori tapasztalásainkból maradtak ránk. Csakhogy akkor valóban a félelemérzet kialakulása segített abban, hogy ne forduljunk bizalommal a kardfogú tigris felé. Szerencsére azóta nagyobb agyat növesztettünk és így tudunk már mérlegelni, hogy mivel kockáztatjuk az életünket és mivel nem. A vállalkozás elindítása, az álmok követése pedig pont ennek az ellenkezőjéről szól. A félelmeink ugyanis nemhogy segítenének, mindinkább gátolnak minket az álmok útján. Így egyetlen módod van legyőzni a félelmeidet, ha szembenézel velük! Szóval kalandra fel!

 

Ha szeretnél a témában tovább tanulni, gyere a Lemondásmentes élet Facebook csoportba. Ha egyéni folyamatvezetésre jönnél hozzám, hogy elindítsalak az utadon, keress bizalommal az alábbi e-mail címen: hello@goodwillbarbara.hu .

süti beállítások módosítása