5 jólműködő időgazdálkodási fortély Anyáknak
Szelidítsd meg az időszörnyet

 

rachael-crowe-dcvrhc9x9pm-unsplash.jpg

A Lemondásmentes élet Nőknek csoportban 50 nő válaszolta azt, hogy a legnagyobb probléma számára az állandó időhiány, hogy kifolyik a kezei közül, hajszoltságban él, sosem ér a dolgai végére és emiatt állandóan feszült. Nincs jelen egyik feladatában sem, hiszen fejben már a következőnél tart.

Mivel látom, hogy mennyi negatív következménnyel jár e probléma, úgy gondoltam összegyűjtöttem a 6 kedvenc időszelídítő trükkömet, amit női ügyfeleim óriási hatékonysággal építettek be az életükbe.

A 6 kedvenc időszelidítő trükk

 

1. 168 órás feladat: először is nézz rá a napjaidra tudatos szemmel. Írd össze 1 hetedet, hogy pontosan mire megy el az időd: hány órát töltesz, evéssel, alvással, főzéssel, házimunkával, bevásárlással, munkával, a gyerekekről való gondoskodással, játékkal, ügyintézéssel, párkapcsolattal, énidővel. Ezek a kategóriák természetesen módosíthatók.

A lényeg, hogy írd össze mire mennyi időd megy el, majd ha ez megvan, akkor add össze az órák számát. Ebből nagyon sok mindenre lehet következtetni. Például ha marad egy csomó plusz idő a 168 órából el kell gondolkodni hova folyik el pluszban? Mi az amire túl sok időt szánsz? Hogyan aránylanak egymáshoz az egyes tevékenységek órái? Énidő 2 óra, házimunka 23 óra? Rendben van ez így? Mik az időrabló tevékenységeid? - ahhoz hogy valamit megváltoztass az életedben először is felismerésre van szükség. Így ez a feladat kell hogy legyen az első lépésed, ha időgondokkal küzdesz.

2. Valóban fontos? - egy feladat attól fontos, mert te annak titulálod. Azért mert tevékeny vagy, még nem biztos hogy pontosan olyan dolgokkal zsúfolod tele a napjaidat, amik valóban megérdemlik a figyelmedet. Az időhiány legtöbbször a rossz prioritással egyenlő: tehát nem jól ismerjük fel hogy mik a fontos feladatok és azt sem milyen sorrendben érdemes őket elvégezni. A 168 órás feladatot lebontva napirendre, érdemes megvizsgálnod, hogy a napjaid mi tölti ki? Olyan doldgokat csinálsz amik építenek Téged és a családot? Nyugodtan lehet nemet mondani a feladatokra. "Na de, ki csinálja meg helyettem?"

3. Tényleg meg kell megcsinálnod? Utálsz főzni? Herótod van a vasalástól? A takarítást a hátad közepére sem kívánod? Rühelled a bevásárlást? Több énidőre van szükséged?  - a modern világban mindezeket elérése már nem ördőngősség. Ételrendelés, takarító vagy házvezetőnő, mosodák, bébiszitterek és online bevásárló programok. Drága? Érdemes megfontolni mire szánod az időd. Részmunkaidőben dolgozni, gyesen megtalálni önmagad és belefogni egy vállalkozásba, megkeresni a rávaló pénzt, hogy kiválts minden nemszeretem tevékenységet. Kérdés persze, hogy mi a cél? Hogy elmondhasd hogy te mindent kézben tartasz, de közben megbolondulj a sok tehertől, vagy az hogy kiegyensúlyozott légy tartósan?

4. Kérj szépen! - A nagyobbacska gyerektől, a párodtól. Beszéljétek meg hogy kinek mi a feladata otthon, és osztozzatok. Mostantól teregessen a csemete. A mosogatás vagy a bevásárlás legyen a férjjé. A napi pakolás legyen közös, hétvégén közös egy nagyobb lélegzetvételű takarítás.

5. Tervezz! - "Ha nem tervezel, a bukást tervezed" - mondja Winston Churchill. Sajnos anyaként már nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen napirendünk, annyi minden kívánja meg az osztatlan figyelmünket. Napirend nélkül elúszik az idő és pont a fontos dolgok maradnak a végére. Tervezd a napokat úgy, hogy mindenre legyen idő, egyik nap se legyen túlzsúfolva.

101371545_251449189605988_4606833620210941952_n.png

Ha szeretnél ennél többet tudni a hatékony időgazdálkodásról, Időgazdálkodás és hatékonyágnövelés anyáknak minikurzusom rengeteget fog segíteni Neked a kérdésben. Mini kurzus, rizsázás nélkül, mini áron - mert tudom mekkora rá az igény. Kukkants rá, szerintem bírni fogod :) 

süti beállítások módosítása