10 képesség, amit ha fejlesztesz magadban, sikeres vállalkozóvá válhatsz!

Az első és legfontosabb dolog ahhoz, hogy elindulj a vállalkozó válás útján, hogy legyen benned elköteleződés és vak hit az iránt, amire/amivel vállalkozni készülsz. Ha ez megvan, az első lépést megtetted a siker felé vezető úton.

paige-cody-ittqjs3upoy-unsplash.jpg
Sok nő életében a gyermekvállalás után fogalmazódik meg a gondolat, hogy saját vállalkozásra adja a fejét. Hogy miért van ez így?

Mert bizonyos szempontból az ember saját vállalkozása is olyan, mint a gyereke: időt, energiát, figyelmet igényel, de amilyen nehéznek érzi néha az ember, annyi boldogságot is tud visszaáramoltatni. Ahogy a gyereknevelésben, egy vállalkozásban is sok a buktató, de ugyanannyi a sikerfaktor is. Ezért nagyon fontos, hogy rendelkezzünk kellő önismerettel saját határainkról és képességeinkről. Jó hír azonban, hogy minden csak rajtunk múlik, így az is, hogy a sikerhez szükséges képességek közül melyeket fejlesztjük tovább magunkban.


1. Kommunikáció – legyen mindig tiszta és erőszakmentes, együttműködő. Ne féljünk kifejezni önmagunkat, ne riadjunk vissza a konliktus helyzetektől, hisz együttműködő, asszertív kommunikációval a legtöbb probléma orvosolható.


2. Asszertivitás – az egyik legfontosabb készség a társas kapcsolatokban, ami nagyfokú önismeretet feltételez. Az asszertívan kommunikáló személy ugyanis magabiztosan képes kommunikálni a saját érzéseit, igényeit és szükségleteit, mellőzve minden passzív-agresszív megnyilvánulást. Felelősséghárítás helyett, vállalja a felelősséget a saját döntéseiért, kimondott szavaiért, tetteiért. Érzelmileg nehéz szituációkban is képes higgadtan, őszintén kifejezni az érzéseit és értő figyelemmel meghallgatni a másik felet.

edward-cisneros-5enpnw_9xsc-unsplash_1.jpg
3. Nézőpontváltás – mind a magán-, mint az üzleti életben elengedhetetlen képesség, hogy tudjunk a másik fejével gondolkodni. A legtöbb ember ugyanis a saját tapasztalatai, benyomásai szemszögéből vizsgálja az őt ért hatásokat. Ha azonban megvan bennünk a képesség, hogy kívülről figyeljük meg magunkat, hogy meghalljuk a felénk érkező információkat, akkor mindig képesek leszünk szem előtt tartani a célpiacunk igényeit. Ezen túlmenően így leszünk képesek törzsvásárlói réteget is kialakítani, hisz kinek ne lenne fontos szükséglete, ha érzi, hogy figyelnek rá.


4. Multitasking – talán az egyik legnehezebben kialakítható képesség, de amikor egy nő anyává válik, valahogy automatikusan elkezd fejlődni – nem beszélve arról, ahol több gyerek is van már. A multitasking lényege, hogy képesek vagyunk egyszerre vagy inkább párhuzamosan több feladatot végezni. Én azonban úgy gondolom, ez egy erősen félreértelmezett fogalom. A multitasking lényege ugyanis nem az, hogy adott időben képes vagyok egyszerre gyereket nevelni, mosogatni, vasalni és még a munkámat is rendesen elvégezni, hanem, hogy megtanulom úgy beosztani az időmet, hogy mindenre dedikált figyelem jusson. A mindfulness-hívők körében ez akár népszerű képességnek is lehet, hisz elkerülhetetlen, hogy így adott időben, adott feladat során teljes mértékben jelen legyünk, hisz csak így végezhetjük el hatékonyan a munkát – legyen szó bármiről is.


5. Szervezés, tervezés – erősen kapcsolódik az előző ponthoz és talán a felsorolás egyik legfontosabb pontja. Hisz amint van tervünk, van mihez tartanunk magunkat. A terv olyan, mint egy sorvezető, nélküle elkalandozunk és letérünk a kijelölt útról.

cowomen-pd5fvvq9-ay-unsplash.jpg
6. Rendszerben gondolkodás – eme képesség fejlesztése – a tervezés mellett – segít átlátni a káoszon, pontosabban segít abban, hogy ne is alakuljon ki káosz körülöttünk. Ha a rendszert látom, a mindent látom. Képes vagyok kívülről szemlélni és átlátni a folyamatokat az életemben, a vállalkozásomban. Tudom, melyik lépés melyik követi és hogy épül fel a fogaskerekekből álló láncolat.


7. Fegyelmezettség – a szétszórt ember legnagyobb kihívása. De az akadályok azért vannak, hogy megugorjuk őket. Precizitás nélkül pedig képtelenség sikeres vállalkozást építeni. Hisz a pontosság nemcsak a munkánkat fontos, hogy jellemezze, de nélküle az adminisztratív feladatok is elúsznak. Amennyiben úgy érezzük, ez a képesség valóban a legnagyobb kihívás számunkra, mindenképp forduljunk szakszerű segítőhöz, legyen az egy jó könyvelő vagy virtuális asszisztens.


8. Önállóság – az alkalmazotti lét egyik legnagyobb kényelme, hogy mindig van felettünk valaki, aki valójában megmondja, mit csináljunk. Persze a munkát alapvetően magunknak kell elvégezni, de aki képes önálló, megalapozott döntéseket hozni a saját életében, az képes lesz sikeres vállalkozást működtetni.

maria-lupan-a_1ybvamtqg-unsplash.jpg
9. Kreatív megoldások – egy vállalkozó számára elkerülhetetlen, hogy képes legye kreatívan gondolkodni. A kreativitás nemcsak versenytársakkal szemben és a célpiac elérése miatt fontos, hanem azért is, mert egy-egy kreatív ötlet a legnagyobb csávából is képes lehet kihúzni minket.


10. Magas fokú terhelhetőség – a végére maradt az igazi nagyfalat, legalábbis annak tűnik. Akár egyedülállóként, akár párkapcsolatban gyerekek mellett adjuk vállalkozásra a fejünket, már a legelején jó tudatosítani, hogy bizony szükségünk le a terhelhetőségünkre, hisz akár egyedülálló anyaként, akár teljes családban indulunk el az önmegvalósítás útján, mindenképp több lábat igényel majd a folyamat. Hisz egyszerre kell helytállnunk az anyaságunkban, a háztartásunkban, a párunk mellett nőként, ha nincs párunk a saját életünkben is nőként és vállalkozóként is. Szerencsére azonban az álmok felé vezető útnak van egy olyan csodálatos sajátossága, hogy a terhek is édessé válnak, amikor az ember végre azt teszi, amit a lelke súg neki.


Ha szeretnél a témában tovább tanulni, gyere az Önazonos vagyok csoportba. Ha pedig a vállalkozásod elindításában szeretnéd hogy együttműködjünk: https://goodwillbarbara.hu/ 

süti beállítások módosítása