Így legyél mentálisan golyóálló! - Reziliencia fejlesztés COVID idején

reziliencia-kepzes.jpg

Az Önazonos vagyok csoportomban sokat foglalkozunk a reziliencia, azaz a lelki állóképesség témájával és fejlesztésével. Ugyanis, ha a rugalmas ellenállóképességed nem szerfelett fejlett, akkor időről időre eluralhatja  gondolataid a pánik és a félelem, és ez vezet a motiválatlan, kedvetlen, energiavesztett állapothoz. Ez most egy háború, ami nem köztünk és a vírus között zajlik!

Ez a háború a félelmeid és a képességeid közt áll fenn

 

A kognitív pszichológia szerint, a gondolat szintjén érdemes beavatkoznunk, ha változást szeretnénk elérni az életünk alakulásában. Mit jelent ez? Ha azt szeretnéd, hogy ne egy leeresztett lufi legyél, hanem igenis profitálj jelen időben még ebből a szorult helyzetből is, a gondolataid áthangolásával tudsz tenni érte a legtöbbet! 

Nem szükséges hozzá rengeteg pénz, más emberek segítsége, szerencse és gigantikus erőfeszítés sem. Csak  Rád van szükség és a tudatosságodra. 

rebe-pascual-sacrqsof7qw-unsplash.jpg

Beavatkozás a gondolat szintjén

 

A világ egyszerűen működik: vagy Te és vannak a körülmények. Vannak dolgok, amikre hatást tudsz gyakorolni és vannak olyanok, amire nem. Ha azokon a dolgokon járatod a fejed, amikre nem tudsz hatással lenni, fokozatosan csökken az energiád, a cselekvőkészséged és így az önbizalmad is. Ugyanis azt éled meg, hogy nem TE alakítod az életed, hanem a körülmények rángatnak dróton.

Például: ha sok coviddal kapcsolatos hírt nézel/ olvasol, elhatalmasodhat rajtad az érzés, hogy Te nem tudod jóra fordítani a sorsod, hiszen a körülmények lehengerelnek. 

Éppen ezért a legfontosabb feladatod a reziliencia felé vezető úton, hogy a figyelmedet olyan dolgokra fordítsd, amire hatással tudsz lenni MOST is. Lehet hogy most horkantottál egyet és szíved szerint melegebb éghajlatra küldenél el most engem. Tudom, hogy ez nem könnyű, de azért írom ezt a cikket, hogy megadjam a szükséges kapaszkodókat, és megtaláld, hol tudod az életed az irányításod alá vonni. Merthogy ez a kulcs.

Röviden: ha a napokba pakolod az energiát, kifelé viszed a figyelmed, kommunikálsz, cselekszel, kontrollálod, amit tudsz, jól lesz. Ha a járványhelyzeten, a gazdaságon, a nem megváltoztatható dolgokon mélázol előbb utóbb minden cselekvésed meg fog szűnni és  a figyelmed befelé fordul. Ez hozza magával az energiavesztettséget és a levertséget... emiatt érzed magad egyre rosszabbul a bőrödben.

jilbert-ebrahimi-pvecnabag9o-unsplash.jpg

Hova kerüljön a fókusz?

 

Van egy szólás, amit nagyon gyakran hangoztatok. "Amire figyelsz, az megnő". Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amire a figyelmedet fordítod, abból egyre többet veszel észre. Például, ha egy piros fordot szeretnél venni, mindenhol azt fogsz látni... ha kismama vagy, mindenhol kiszúrod a kismamákat. 

Ez azt jelenti, HATALMAD VAN a gondolataid felett, ugyanis eldöntheted, merrefelé tereled őket. Célszerűen oda, amin alakítani tudsz.

A jelenben érhető módon sokan hiányfókusszal működnek, mit NEM lehet csinálni, hova NEM lehet menni, miben NEM lehet haladni, kivel NEM lehet találkozni. Emiatt sajnos egyre elhatalmasodik a frusztráció rajtuk és idővel csak azt látják meg, amin NEM LEHET VÁLTOZTATNI.

Ha azonban ezen TUDATOSAN változtatunk, és igényfókuszra váltunk, rengeteget tehetünk a saját lelki állóképességünkért, ami, mint tudjuk az immunrendszer legnagyobb támogatója. Aki fejben erős tud maradni, azt nem, vagy nem olyan durván gyűri le a betegség! - Ez szent meggyőződésem!

kinga-cichewicz-oytyxclrpau-unsplash.jpg

Célkijelölés és cselekvés

 

2 terület van, ami minden ember életében fejleszthető még a jelenlegi helyzetben is. Mindkettőre hatással tudsz lenni és EXTRÁN kifizetődő célokat állítani rájuk és cselekvésbe lendülni az érdekükben:

  1. Tanulás, önfejlesztés
  2. Emberi kapcsolatok fejlesztése

Feladatod: Tűzz ki célokat ezen a területen! Nézd meg, mifelé szeretnéd hogy haladjon az életed, mi tenne boldoggá, mit szeretnél elérni.

Például:

  • ha tegyük fel egy gubancos helyzetet kiegyenesítetek a párkapcsolatotokban
  • ha a gyermekeddel megtanulsz tartalmas és értékes énidőt eltölteni
  • ha elkészíted a szakdolgozatodat
  • ha elmész egy tanfolyamra
  • ha beiratkozol egy képzésre
  • ha eljársz futni
  • ha tudatosan kezdesz étkezni
  • ha elmélyülsz az önismeretedben
Ha pályára álltál, máris nem mondhatod hogy hiába történik mindez velünk, hiszen Te magad tettél értéket a helyzetbe.

Persze ami itt nagyon fontos, hogy a gondolat szintjéről át kell fordítanod tettekké a kitűzött célokat. Nem az a lényeg, hogy sok célod legyen, hanem hogy azok valóban fontosak legyenek számodra, boldoggá tegyenek. Amibe energiát teszel, az energiát termel neked.

roberto-nickson-q9nzufc1ntw-unsplash.jpg

Hozadékok (a teljesség igénye nélkül)

  • Nagyon hamar elkezd átjárni ÚJRA az energia, megéled a lelked ahogy mozgásba lendíted az életed! :)
  • Nyugalom. Tehetetlenségérzés megszűnik. 
  • Büszke leszel magadra, hiszen megtapasztalod, hogy rázós helyzetben is képes vagy tenni egyik lépést a másik után.
  • Erősödik a reziliens képességed, hiszen helyt állsz a komfortzónád berkein kívül.
  • Haladást élsz meg, így csökken a frusztráció amit a korlátozások növelnek bennünk.
  • Ráismersz az erőforrásaidra, azáltal hogy használod a legértékesebb képességeid.
  • Fejlődsz önismeretedben, tanulmányaidban, karrieredben az által, hogy energiát teszel bele.
  • Az emberi kapcsolataid minősége szintén fejlődik, ami kiemelkedően fontos a boldogságunk szempontjából.

 

 Ha szeretnél mélyülni ebben a témában, akkor jó szívvel ajánlom az Önazonos vagyok csoportom, rakéták begyújtásához pedig a Tartósan Egyensúlyban online kurzusomat.

süti beállítások módosítása