Női szerepeink - Hogyan teremthető meg a vágyott egyensúly?

sisu-es-en.jpg

 Ahogy anyává válunk, a legnehezebb feladattá a szerepeink közötti egyensúly fenntartása válik. Nehéz eldönteni, hogy mi is lenne a jó megoldás: ideiglenesen háttérbe szorítani néhány számunkra fontos dolgot és az anyaságra koncentrálni? Vagy megtanulni a szerepzsonglőrködés minden csínját-bínját, és tudatosan úgy alakítani az életünket, hogy ne a hiányérzet uralja a hétköznapokat?

3000 órányi tanácsadói tapasztalat, valamint a saját gyermekeimmel megélt kisgyermekes időszakok bebizonyították, hogy

működésképtelen az a modell, amikor hol az egyik, hol a másik életterületünkre fókuszálunk

 

Mikor egyik terület, például anyává válást követően az „ÉN” vagy a „PÁRKAPCSOLAT” háttérbe szorul, bizony hiányérzetünk lesz. Ezt a hiányérzetet igyekszünk elnyomni, ami vagy frusztráció, türelmetlenség, motiválatlanság, rosszabb esetben bizony pszichoszomatikus tünetek formájában fog utat törni magának. Az érzéseink létjogosultsága nem megkérdőjelezhető, és nagy árat fizetünk azért, ha mégis megpróbáljuk.

Való igaz, hogy nem egyszerű egyensúlyi állapotot fenntartani, de ahhoz hogy sikerüljön, le kell tenni önmagunk mellett a voksunkat. Úgy kell döntenünk, hogy soha, ismétlem, SOHA nem lehetünk a saját életünk mellékszereplői.

Lássuk hogyan tudod elérni, hogy újra fontos legyél önmagad számára?

roberto-nickson-ycw4behkluw-unsplash.jpg

Tedd magad életed főszereplőjévé, úgy hogy közben a család sem sérül!

 

Amikor a gyerekeket és a párunkat tesszük az első helyre, elfelejtünk valami nagyon fontosat: Felelősséget vállalni a saját jól létünkért. Eltekintünk tőle, hogy energiára van szükségünk, és vannak olyan igényeink, amiket ha megvonunk magunktől, bizony előbb vagy utóbb kimerülünk.

Amikor azt mondom a klienseimnek, hogy vállaljanak felelősséget önmagukért, arra biztatom őket, hogy kerüljenek önmaguk számára az 1. helyre! Fürkésszék ki az igényeiket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy jól és kiegyensúlyozottan tudjanak működni.

Sokan persze kétkedve fogadják a dolgot, önzésnek titulálva ha egy anya saját maga számára is fontos mer lenni. De kérdem én, minek van több értelme? Széthajtani magunkat és tartósan háttérbe szorítani az igényeinket, mígnem egyszer már semmi energiánk kedvünk és türelmünk nincs sem a házassághoz, sem a gyerekhez... vagy tudatosan tenni azért, hogy az energiaszintünk SOHA ne menjen a béka feneke alá...? Szerintem a válasz egyértelmű.

És a legjobb az egészben, hogy mindez kivitelezhető úgy, hogy ebből a családod csak profitáljon. Tehát nem úgy kell elképzelni saját magad első helyre priorizálását, hogy reggel feldobsz egy arcmaszkot, megiszod a más által neked készített kávét, közben a gyerekek szőlőt csipegetnek a szádba míg a férjed pálmalevéllel legyez... (mondjuk ötletnek nem rossz :)) Inkább úgy hogy MINDENNEK és MINDENKINEK helyet csinálsz az életedben ami/aki fontos, beleértve SAJÁT MAGADAT IS.

Nézzük a 4 lépést amin keresztül meg tudod valósítani

 gaelle-marcel-ynbjwnxy0yq-unsplash.jpg

 1.Otthonosan a komfortzónán kívül

 

Szerep- és időzsonglőrködés, míg az állandóan változó körülmények banánhéján csúszkálsz? Lehetséges megteremteni ilyen nehéz körülmények között is a kiegyensúlyozottságot, mind fizikai, mind pedig lelki értelemben. A titok nyitja egy képességben, méghozzá a rezilienciában keresendő.

Akinek a váratlan helyzetekkel való megküzdési képessége csúcsra jár, az bizony pontosan tudni fogja, hogyan kell helyreállítani a kibillent egyensúlyt.

A jó hír, hogy ha nem is érzed magad reziliens embernek, könnyedén azzá válhatsz, ha figyelmet fordítasz a fejlesztésére.

 2. Öngondoskodás, önszeretet, énidő

 

Több idő kéne magadra, még sem tudod megvalósítani. Ugyan mi lehet az oka? És hogyan tudsz rajta AZONNAL változtatni?  - Az öngondoskodás tudománya arra tanít, hogyan tudsz az igényeidre hangolódni, s végre jól szeretni önmagad. Ámde anélkül, hogy biztosítanád a lelki és fizikális jóllétedet, hiába is adsz magadnak énidőt.

Az, hogy más emberekkel szemben hogyan húzol, vagy nem húzol határokat, tehát mi az amit megengedsz másoknak hogy megtegyenek veled, s mi az amit nem, szorosan összefügg a lelki és fizikai állapotoddal.

 3. Motiváció a szürke hétköznapokban

 

Te is érezted már fásultnak, energiavesztettnek, kimerültnek és türelmetlennek magad? Nem a Te készülékedben van a hiba. Ha a napjaidban semmi nem szól rólad és minden célod másokra, konkrétabban a szeretteidre összpontosul, óhatatlan hogy előbb utóbb belefáradj... Aki mindig csak ad, ad, ad az egy idő után nem lesz kitörően lelkes, hiszen egyre fogy, amiből erőt merít.

A belülről jövő motiváció egyik legfontosabb kulcsa, hogy legyenek olyan céljaid, amik csakis rólad szólnak, csakis neked fontosak, téged töltenek és lelkesítenek.

4. Időgazdálkodás és időmenedzsment

 

Az időhiány nem más, mint a prioritás, tehát a rangsorolás hiánya. Ha megtanulod, hogy mi az ami VALÓBAN építi az életed, s hogy hogyan érdemes a feladatokat fontossági sorrendbe helyezni, sokat tudsz tenni azért, hogy ne érezd azt, elhatalmasodnak rajtad a feladataid, s te pedig mégsem haladsz egyről a kettőre.

A kulcs, hogy ne megfelelési kényszerből oszd be az időd és ne az elvárások alapján válassz napi tevékenységeket, hanem tudatosan. Nézd meg merre tartasz, mik a VALÓDI céljaid az egyes területeiden s ezekhez rendeld a napi tevékenységeket.

Én hiszem, hogy minden NŐ képes megteremteni a szerepei között az egyensúlyt, ha a saját középpontjához igazodik.

Ha szeretnél mélyülni a témában és elhelyezni magad a saját életedben, akkor jó szívvel ajánlom közel 4 órás online kurzusom ebben a témában a:  Tartósan Egyensúlybant.

 

süti beállítások módosítása