A házasságok 5+2 LEGDURVÁBB problémája az Y feleségek szerint

nick-karvounis-t7sbso654tu-unsplash.jpg

A KSH hivatalos adatai szerint 5 házasságból 3 válással végződik

 

A mai Magyarországon napjainkban háromszor több nő akar válni mint férfi. Így hát kiemelkedően fontosnak tartom párkapcsolati tanácsadóként, hogy a NŐ megtalálja a boldogságát a házasságban, ne lemondásokkal teli életet jelentsen számára; valamint a párjával megtalálják azt a stratégiát, amiben kiteljesedve tudnak leélni együtt egy kiegyensúlyozott értékes életet.

Mivel kíváncsi voltam rá, hogy mivel küzdenek az y generációs nők a házasságaikban, úgy gondoltam, hogy a leghitelesebb forrás ők maguk lesznek. Feltettem a kérdést önismereti zárt csoportom (Goodwill Project) tagjai számára, amely főként házasságban élő vagy már egyedülálló, kisgyermekes, tudatos nőkből áll.

Ugyanezt a kérdést feltettem a szakmai oldalamon, valamint 150 ügyfelemet is megkérdeztem róla. Ilyen módon összesen 250 válasz gyűlt össze, mely nem reprezentatív adatmennyiség, de nagyon sokat kommunikál arról hogy milyen nehézségekkel küzdenek az Y generációs feleségek.

 

Szerinted, mi a legnagyobb kihívás egy házasságban? 

 

A 250 válasz, 7 nagyobb témakörbe rendeződött. Ez nem volt számomra meglepetés, bizony mindenki hasonlón nehézségeken megy keresztül, ha hosszútávú párkapcsolatban gondolkodik. Lássuk hát, mit gondolnak az Y generációs nők, mik a leghúzósabb problémák a párkapcsolatokban!

 scott-webb-czvtgyacomg-unsplash.jpg

1. Kommunikáció

 

Elég tág fogalom a kommunikáció, sok mindent idesoroltak a válaszadók:

  1. A kommunikáció hiánya - amikor az egyik nem meri és nem mondja, vagy nincs igénye mondani.
  2. Nem összehangolt kommunikáció - az állandó félreértések melegágya, amikor mást értünk a szavakon.
  3. Saját igényeink kommunikálása, a másik igényeinek megismerése - enélkül nem érezzük egymás szeretetét.
  4. Férfi-női különbségeink okozta nézeteltérések.
  5. Konszenzus kérdésköre: a mindkettőnket érintő, vagy visszatérő feszültséget szülő kérdések okozta feszültség.

 

2. Elfogadás

 

Jó embernek szeretnénk látni magunkat a kapcsolatban, s azt vágyjuk, hogy úgy szeressenek bennünket ahogy vagyunk. Értse a társunk, mit és miért teszünk, és ne kapjunk azért, ami jelen pillanatban a működésünk része. 

  1. Elfogadás hiánya - Ez általában a másik viselkedése, véleménye, döntései, külseje iránti kritikában, leértékelésben nyilvánul meg. 
  2. Támogató türelem - úgy támogatni a másikat a saját útján, ahogy igényli s nem úgy, ahogy gondolom hogy neki jó volna.
  3. Nézőpontváltás - tudnom kell áthelyezkedni a másik helyzetébe, ha igazán érteni szeretném őt, ahelyett hogy csak a saját szemüvegemen át látott igazat fújom. 

 

3. Időmenedzsment

 

  1. Időhiány, időbeosztás - Nem jut semmire helyett: Hogyan jusson mindenre és mindenkire, hogyan hangoljuk össze.
  2. Minőségi idő - Egyrészt: mindketten felelünk a megvalósulásáért. Másrészt: Szükséges összehangolni, hogy kinek mit is jelent a minőségi együtt töltött idő, és mennyi az igényünk rá (havi fél nap? napi 2 óra?).

 

4. Elfejlődés

 

Az elmúlt években egyre gyakrabban megjelenő párkapcsolati probléma az elfejlődés. Ügyfeleim 20%-a keres meg elfejlődésre utaló tünetekkel.

Miről is van szó? Főleg régebb óta tartó kapcsolatoknál figyelhető meg, hogy a megismerkedés óta egyik, másik vagy mindkét fél más irányba kezd el haladni, mint a társa. Új hobbira tesz szert, önismereti útra lép, karriert vált, megvilágosul - míg társa nem lép rá erre az útra. Fokozatosan nő a távolság, hiszen így egyre kevesebb a közös téma, megváltozhat az értékrend, hierarchia alakulhat ki. Cél: Együtt fejlődni, nem elhaladni egymás mellett.

5. Érdeklődés, figyelem fenntartása

 

  1. A saját figyelmünk fenntartása, a társunk figyelmének fenntartása.
  2. Folyamatos megújulás, az izgalmasság, vonzerő fenntartás - a megszokás kezelésére.

 

6. Gyereknevelési kérdések

 

Mást és mást tarthatunk helyesnek egyes kérdésekben. Itt nagy szerepe van a hozott mintáknak is. A párok akik nagyon mást hoznak otthonról, pl. 24.-én mindig nagy családos karácsonyi ünneplés VS a karácsony a kiscsaládé - azoknak lesz munkája a gyereknevelési kérdések összehangolásával.

 

7. Intimitás 

 

  1. Fizikai kontaktus csökkenése, megszűnése - egyre kevesebb csók, puszi, ölelés, összebújás.
  2. Libidócsökkenés - az együttlétek ritkulása
  3. Szexuális zavarok (férfiaknál - nőknél egyaránt) - egészségügyi és pszichés okok egyaránt okozhatják.

 

A 7 csoportba sorolt nehézségek kezelése tudatossággal lehetséges. A házasságot folyamatosan működtetni kell, s nem csak akkor, amikor problémáink vannak és "ég a ház".

süti beállítások módosítása