Áldozatiság vs. Önmegvalósítás ~ Így teljesedj ki anyaként a saját életedben!

 

emma-simpson-mngaalewep0-unsplash_1.jpg

Egy nő életében az anyaság áldás. Azt viszont már a hozott mintáink, aktuális körülményeink és az önismeretünk mértéke együttesen határozzák meg, hogy ki tudunk-e teljesedni anyaként vagy küzdünk az új szerepkörrel, önmagunkkal. Mert anyának lenni nem könnyű feladat, ugyanakkor nem véletlen, hogy sok nőben ilyenkor érik meg a gondolat arra, hogy elinduljon az önmegvalósítás útján.

Ki jobban, ki kevésbé jobban éli meg az anyasággal járó olyan mértékű változást, amire egyébként egyáltalán nem készít fel minket senki. Még szerencse, hogy úgy lettünk összerakva, hogy remekül tudunk alkalmazkodni bármilyen körülményhez. Mert bizony a tündéri babakacaj és a pihe-puha babapopók mellett, azért kemény meló hozzászokni például az etetéssel-altatással töltött éjszakázásokhoz, még ha korábban te voltál a partik koronázatlan királynője is, akinél az 5 vodka-szóda kombó volt az alap beugró minden buliba.

Az én-idő fontossága

 

Az anyasággal az agyunk is más működésbe kapcsol. Hisz olyan mértékben „kell” jelen lenni a mostban, mint korábban soha. Többek között ez az, amire nagyon meg tudnak tanítani a gyerekek: megélni a pillanatot. A jelen pillanat nyugodt és önfeledt megéléséhez azonban szükség van én-időre. Az én-idő tartós beiktatása egy anya életébe életmentő lehet az egész család számára. Hisz ha anya elveszik a szerepében, akkor hamar önmaga és a családja áldozatává válhat. Az áldozatszerep pedig mérgező mind annak, aki éli, mind annak, akire csapódik.

Az én-idő pozitív hozadéka, hogy a nőknek ilyenkor valóban van idejük magukra, a saját gondolataikra. Arra, hogy újra felfedezzék önmagukat, a vágyaikat, álmaikat. És ilyenkor cikáznak a megválaszolásra váró kérdések és egyik kérdés húzza magával a másikat, megkezdődik az önismereti munka. Ki vagyok én igazából? Mit értem el eddig? Mi tesz igazán boldoggá? Hogyan is akarom folytatni?

Az önmegvalósítás útján

 

A legtöbb nő már az első év után elkezd szorongani, hogy mi lesz, ha vissza kell térni a munkába, amit egyébként nem is szeret annyira, hogyan fogja megoldani, hogyan ne menjen a munka a család rovására, mi lesz, ha lemarad a gyerek életének fontos pillanatairól, mert egy irodában ül napi 8 órában. És akkor a példamutatásról még nem is beszéltem. Sok nő ilyenkor rájön, mennyire fontos, milyen mintát ad tovább a gyermekének, ahogy arra is, hogy mennyire fontos, hogy ő maga boldognak érezhesse magát a saját életében. Ezért dönt nagyon sok nő az álmai megvalósítása mellett, amikor anyává válik. Erre pedig a gyes időszaka éppen ideális. Hisz lehet bontogatni a szárnyakat, kvázi felelősség nélkül bele lehet vágni az álmok megvalósításába, hisz nem kell attól félni, hogy megtudja a főnök vagy nincs rá idő a munka és a család mellett. 

Önmegvalósító anya=boldog anya

 

A vállalkozói létnek számos pozitív hozadéka van. Többek között a rugalmas időbeosztás, az, hogy nem kell elszámolni senkinek azzal, hogy miért lépsz le előbb a munkából, hogy odaérj a gyerekért az oviba, nem néznek rád csúnyán, ha 1 hónapon belül már ötödször beteg a gyerek, ezért nem tudsz bemenni dolgozni, nem beszélve arról, hogy a saját magad főnökeként a saját álmaidat építed. Ami azt jelenti, vagy annyira fontos magadnak, hogy megvalósítsd minden vágyad. Az önmegvalósító anya egyik legfontosabb ismertető jegye pedig az, hogy boldog és teljes. És ha anya boldog, az egész család boldog. 

 

Ha szeretnél a témában tovább tanulni, gyere a Lemondásmentes élet Facebook csoportba. Ha egyéni folyamatvezetésre jönnél hozzám, hogy elindítsalak az utadon, vegyük fel a kapcsolatot. (hello@goodwillbarbara.hu)

süti beállítások módosítása