Én-idő kalauz ~ Így válj fontossá önmagad számára!

jeryd-gillum-tyi9zqvuir4-unsplash.jpg

 

Érdekes jelenségre lettem figyelmes az elmúlt időszakban. Kutatómunkába kezdtem a barátaim körében azzal kapcsolatban, vajon tudják-e, mi teszi őket boldoggá. Mik azok a hétköznapi egyszerű dolgok, amik feltöltik őket, amik valóban róluk szólnak, amit valóban önmagukért tesznek. A válasz szinte kivétel nélkül a következő volt: a hosszú csend, majd egy meglepett „nem tudom”.


Y-generációs átok


Érdekes korban nőttünk fel mi, Y-generációsok. Míg a nyolcvanas években a szüleink még sorban álltak, hogy autóhoz és lakáshoz jussanak, majd a kilencvenes években hirtelen rájuk szakadt a nagy szabadság. Amivel azonban a legtöbben nem tudtak mit kezdeni, így azt sem tudták megtanítani nekünk, hogyan is éljük meg önfeledten és boldogan a mindennapokat.

 

Az ő idejükben még az volt a megszokott, hogy valaki húsz évet lehúzott ugyanazon a munkahelyen, ha szerette, ha nem, kitartott a férje mellett, ha szerette, ha nem és feláldozta magát a család oltárán – ha akarta, ha nem. Olyan fogalmak, mint öngondoskodás, önszeretet, én-idő vagy épp értő figyelem, teljesen hiányoztak az akkori szótárakból.


Boldogság, gyere haza


A mostani harmincas generáció nagy tanulnivalókat hozott magával, hiszen teljesen új mintákat kell lefektetniük. Ennek az első és legfontosabb lépése, hogy megtanulják elfogadni, és szeretni magukat, megtanulják, hogy elsőnek lenni a saját életükben egyáltalán nem önző dolog. Sőt, ez a boldog élet, majd a boldog párkapcsolat és végül a boldog család alapja is.


Az öngondoskodás útján


De hogy mindezt hogy tegyük? Hogyan váljunk fontossá magunk számára? Ehhez hoztam most egy rövid kis útmutatót, ami elszántsággal hamar szokássá alakítható.

  • 1. Legyen dedikált én-időd! – Akár dolgozol, akár eszel, akár a gyermekeiddel vagy a férjeddel töltesz időt fontos, hogy aktív figyelemmel, tudatosan légy jelen a pillanatokban. Ugyanígy fontos, hogy jelöld ki az én-időre szánt időszakokat is. Tudatosan tervezd be a hetedbe, a napjaidba, mert így ugyanúgy a rutin részévé fog válni, mint a bevásárlás vagy épp a takarítás.

 

  • 2. Végezz belső kutatómunkát! – Kezd el kutatni, mi is tesz téged igazán boldoggá, mitől érzed magad jól, mi az a cselekvés, ami után azt érzed, a belső aksi feltöltésre került. Könnyűnek tűnik, de nem az, hiszen ez figyelmet és fegyelmet igényel. Halld meg a valós belső hangod, figyeld a belülről jövő késztetéseket, amik érkeznek hozzád.

 

  • 3. Cselekedj! – Festenél, bár még soha nem tetted? Kézműveskednél? Bicikliznél, vagy épp csak elmennél végre fodrászhoz? Nem számít mit, csak tedd. Mindent, amit érzel, ami belülről jön, csináld.

 

  • 4. Éld át, amit érzel! – Minden egyes tevékenység, amit magadért teszel, fontos, mert növeli a rezilienciát, a lelki ellenálló képességet. Ezért olyan fontos, hogy amikor elkezdesz cselekedni,igazán élj át minden egyes pillanatot, legyél tudatosan jelen. Hisz csak így fogod tudni eldönteni, mik azok az én-idős tevékenységek,  mik valóban a tieid és ezáltal valós töltődést jelentenek az életedben.

 

  • 5. Alakítsd szokássá! – Ha már tudod, mik is azok a dolgok, amik boldoggá tesznek, tudatosan építsd be a mindennapjaidba, alakítsd szokássá. Váljon fontossá számodra, mert ennek köszönhetően leszel te is egyre fontosabb önmagad számára.

 

Csatlakozz, Goodwill Project, lemondásmentes Élet Nőknek nevű csoportomhoz, hogy jobban megismerd önmagad!

süti beállítások módosítása